• بازگشت به صفحه اصلی
  • donderdag 23 oktober 2008

    طالبان غيرنظاميان را سر ميبرد

    مقامات افغان: طالبان 'غیرنظامیان' را کشتند
    وزارت دفاع افغانستان می گوید شورشیان وابسته به گروه طالبان سی و یک غیرنظامی را در ولایت قندهار در جنوب این کشور کشته اند.
    ظاهر عظیمی، سخنگوی وزارت دفاع می گوید طالبان دو بس (اتوبوس) غیرنظامی را در منطقه "خاک توفان" ولسوالی میوند قندهار متوقف کردند، شش نفر را در کنار جاده سربریدند و بیست تن دیگر را در منطقه نهر سراج کشتند.
    سخنگوی وزارت دفاع می گوید از سرنوشت ۵۲ مسافر دیگر که با این اتوبوسها عازم قندهار بودند، تا حال اطلاعی در دست نیست.
    او همچنین می گوید هیچ فردی منسوب به وزارت دفاع افغانستان در میان افراد کشته شده نبوده است.
    آقای عظیمی تاکید می کند که سربازان ارتش به هیچ وجه با موترهای (خودروها) غیرنظامی سفر نمی کنند و بلکه به گفته آقای عظیمی، سربازان ارتش در سفرهای خود از هلی کوپتر و خودروهای نظامی استفاده می کنند.
    به گفته آقای عظیمی، این حادثه پنجشنبه گذشته (۱۶ اکتبر) روی داده است.
    اما یک سخنگوی گروه طالبان مدعی است که همه افراد کشته شده سربازان ارتش ملی افغانستان و از ساکنان ولایت لغمان بودند.
    قاری یوسف احمدی، سخنگوی طالبان شمار افراد کشته را ۲۷ نفر گفته و ادعا کرده است که این افراد به دعوت گلاب منگل، والی هلمند عازم این ولایت بودند.
    فرمانده پلیس ولایت قندهار می گوید ماموران پلیس جسد چند فرد را در ولسوالی میوند یافته اند. مطیع الله قاطع، فرمانده پلیس قندهار می گوید افراد کشته شده همه غیرنظامی بوده اند.
    مقامات محلی در ولایت هلمند نیز ادعای طالبان را رد کرده و می گویند تا کنون اطلاعی در دست ندارند که سربازان ارتش ملی با لباس شخصی سفر کرده باشند.
    درگیری در کنر
    از سوی دیگر، یک سخنگوی پیمان اتلانتیک شمالی، ناتو، در شرق افغانستان گفته است در پی حمله شورشیان در راه ولسوالی کامدیش ولایت نورستان و غازی آباد ولایت کنر، شماری از سربازان این نیروها زخمی شده اند.
    مقامات محلی در ولایت کنر می گویند در این حادثه دو سرباز نیروهای بین المللی و شش سرباز ارتش افغانستان زخمی شدند. به گفته این مقامات، چهار فرد وابسته به شورشیان نیز در این حادثه کشته شدند.
    گروه طالبان وقوع درگیری در این منطقه را تایید کرده و گفته اند که سه فرد وابسته به این گروه در این حادثه کشته شدند. این گروه همچنین مدعی شده است که در این درگیری تلفات سنگینی به سربازان افغان و خارجی وارد شده است.
    BBC

    اهميت زمانی گفتگو با طالبان

    اهمیت "زمانی" طرح گفتگو با طالبان

    آصف معروف

    بحث مذاکره با طالبان در واقع در زمانی جدی شده که حملات آمریکا بر مواضع طالبان پاکستانی افزایش یافته است.
    همزمان با داغ شدن خبر گفتگو میان دولت افغانستان و طالبان این سوال نیز بصورت جدی مطرح است که آیا گفتگو با طالبان می تواند بدیلی برای خشونت های جاری در افغانستان باشد؟
    برخی کارشناسان با توجه به این که گفتگو های سیاسی در دو دهه اخیر بین جناح های مختلف معمولا با شکست مواجه شده، می گویند بعید است که مذاکرات با طالبان که به ارزشها و مفاهیم متفاوتی معتقدند، موفقیت آمیز باشد.
    با آنکه، اخیرا مقامات افغان اذعان کرده اند که گفتگوهای غیر رسمی میان دولت این کشور و برخی از اعضای سابق گروه طالبان در عربستان سعودی صورت گرفته، اما به نظر نمی رسد که این امر تغییری در موضع جنگ طلبانه طالبان ایجاد کرده باشد.
    گذشته از این، برخی تحلیلگران زمان برجسته شدن این مذاکرات را در خور تامل می دانند.
    به اعتقاد این کار شناسان، درپاکستان هم حزب حاکم و هم احزاب مخالف دولت، حملات هوایی آمریکایی ها به مناطق قبایلی پاکستان را با نگرانی دنبال می کنند.
    اهمیت زمانی
    گرچه دولت افغانستان نیز همواره از گروه طالبان خواسته که به روند صلح بپیوندند، اما سابقه دولت پاکستان در سازش با طالبان پاکستانی و همچنین نزدیکی این کشور با رژیم سابق طالبان، این فرضیه را نیز تقویت می کند که ممکن است پاکستان برای جلوگیری از ادامه حملات آمریکا در خاک خود و یا حداقل کند کردن آن، منافع خود را در نوعی معامله و توافق میان طالبان و دولت افغانستان جستجو کند.

    به نظر می رسد این مناطق آشکارا به پناهگاه امن شورشیان القاعده و طالبان افغان و پاکستانی تبدیل شده و دولت پاکستان نیز ظاهرا از مهار تندروی در این مناطق عاجز است.
    از سوی دیگر، ادامه چنین حملات از سوی آمریکاییها در مناطق قبایلی، می تواند توانایی دولت پاکستان را نیز در حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی این کشور ناتوان زیرسوال ببرد.
    بحث مذاکره با طالبان در واقع در زمانی جدی شده که حملات آمریکا بر مواضع طالبان پاکستانی افزایش یافته است.
    گرچه دولت افغانستان نیز همواره از گروه طالبان خواسته که به روند صلح بپیوندند، اما سابقه دولت پاکستان در سازش با طالبان پاکستانی و همچنین نزدیکی این کشور با رژیم سابق طالبان، این فرضیه را نیز تقویت می کند که ممکن است پاکستان برای جلوگیری از ادامه حملات آمریکا در خاک خود و یا حداقل کند کردن آن، منافع خود را در نوعی معامله و توافق میان طالبان و دولت افغانستان جستجو کند.
    آنگونه که گفته شده در دیدار غیر رسمی اعضای سابق طالبان و نمایندگانی از سوی حکومت افغانستان در عربستان سعودی، نواز شریف، نخست وزیر سابق پاکستان، که زمانی از جمله حامیان رژیم طالبان نیز محسوب می شد، در این گفتگوها شرکت داشته است.
    برخی صاحب نظران نسبت به ضرورت چنین مذاکراتی، آن هم در شرایطی که طالبان از جبهه و قلمرو مشخص تحت کنترل یا فرماندهان نامور در داخل و یا رهبران مشهور در خارج بی بهره هستند، ابراز تردید می کنند و می پرسند، حتی اگر معامله و سازشی صورت گیرد، آیا گروه طالبان مفاهیمی چون دموکراسی، حقوق بشر آزادی بیان و فکر را را که اکنون اکثریت مردم افغانستان و جهان به آن متعهد اند، خواهند پذیرفت؟
    زمان انتخاب شده برای مذاکرات از زاویه دیگر نیز در خور تامل است.
    در مدتی که تا پایان انتخابات آمریکا و ورود رئیس جمهور جدید به کاخ سفید (در ژانویه سال جدید میلادی،) باقی مانده، فرصتی است که بیشترصرف مبارزات انتخاباتی خواهد شد و عملا تصامیم مهم در این مدت به بعد از انتخابات موکول می شود. این فرصت برای علاقه مندان یافتن راهی به منظور بازگشت طالبان به عرصه سیاسی قدرت فرصتی مناسب پنداشته می شود.
    در افغانستان نیز نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری و ایجاد فضا برای اتحادهای جدید در عرصه سیاسی این کشور، شانس مطرح شدن برگه طالبان را بیشتر می سازد و ممکن است رای مردمی که به دلیل نارضایتی از حاکمیت کنونی، در انتخابات آینده متردد اند، به حساب طالبان شمرده شود. چیزی که هنوز جای بحث زیادی دارد.


    مطالب مرتبط
    چالشهای موجود بر سر راه مذاکره با طالبان
    10 اکتبر، 2008 افغانستان
    جبهه ملی افغانستان: مذاکره دولت با طالبان، نتیجه ندارد
    10 اکتبر، 2008 افغانستان
    دعوت کرزی برای بازگشت طالبان به زندگی صلح آمیز
    30 سپتامبر، 2008 افغانستان
    طالبان: چنددستگی در دولت مانع مذاکره شده است
    23 مارس، 2008 افغانستان
    احمد رشید: مذاکره پاکستان با ستیزه جویان مشکل آفرین است
    06 ژوئن، 2008 افغانستان
    اخبار روز
    'مذاکرات افغانستان و طالبان آغاز می شود'
    مرگ سربازان افغان در 'حمله اشتباهی'
    اعتصاب غذای زندانیان پلچرخی پایان یافت
    توقف فعالیتهای تلفنهای همراه در غزنی

    هشدار ايران درباره مذاكره دولت با طالبان

    هشدار ایران درباره مذاکره با شورشیان طالبان

    منوچر متکی: آن ها كه باد می كارند توفان درو می كنند
    منوچر متکی، وزیر امور خارجه ایران، نسبت به هرگونه مذاکره کشورهای غربی با شورشیان طالبان در افغانستان هشدار داده است.
    در هفته های گذشته، برخی از رسانه های گروهی از مذاکرات پنهانی دولت افغانستان با رهبران طالبان خبر داده اند و برخی مقامات غربی از جمله یک فرمانده نظامی بریتانیایی گفتگو با مخالفان دولت افغانستان را برای استقرار آرامش در این کشور لازم دانسته اند.
    از جمله نشریه بریتانیایی آبزرور (Observer) گزارش داده است که دولت افغانستان و گروه طالبان به طور مخفیانه وارد مذاکره شده اند و این مذاکرات با میانجیگری عربستان سعودی و با حمایت بریتانیا انجام می شود.
    دولت افغانستان درباره این مورد خاص ابراز بی اطلاعی کرده است، هرچند حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان، پیشتر اعلام کرده بود که حاضر است با ملا عمر، رهبر طالبان، و گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی مذاکره کند.
    وزیر امور خارجه ایران با انتقاد از مذاکره با طالبان گفته است که نیروهای پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) در افغانستان دچار شکست استراتژیک شده اند.
    منوچر متکی گفته است: "به غربی ‌ها توصيه می ‌كنيم به ضرب‌المثل پرمغز ايرانی كه می ‌گويد آن ها كه باد می ‌كارند توفان درو می ‌كنند توجه كنند. افراط‌ گرایی مقوله‌ای نيست كه در يك منطقه بماند و آن را نمی ‌توان محدود كرد."
    در همین رابطه، یک فرمانده ارشد ارتش بریتانیا اخیرا هشدار داد که عملیات نظامی علیه طالبان به پیروزی قطعی نخواهد رسید.
    ژنرال مارک کارلتون اسمیت، فرمانده لشکر هوایی ۱۶ بریتانیا تاکید کرده است که برای پایان دادن به شورش ها در افغانستان، ممکن است لازم باشد با شورشیان معامله ای انجام شود.
    به غربی ها توصيه می كنيم به ضربالمثل پرمغز ايرانی كه می گويد آن ها كه باد می كارند توفان درو می كنند توجه كنند. افراط گرایی مقولهای نيست كه در يك منطقه بماند و آن را نمی توان محدود كرد
    منوچهر متکی
    اما رنگین دادفر اسپنتا، وزیر امور خارجه افغانستان، هفته گذشته هشدار داد که مذاکره با شورشیان تنها درصورتی می تواند به نتیجه برسد که دولت از یک موضع سیاسی قوی با آن ها وارد گفتگو شود.
    آقای اسپنتا در اظهاراتی تند به دولت های خارجی هشدار داد که اگر در پی "تسلیم کردن این خاک (افغانستان) به دشمنان هستند" بهتر است که از افغانستان بیرون بروند.
    گروه طالبان که یک گروه سنی مذهب تندرو است، هیچ گاه با دولت جمهوری اسلامی، که روحانیون شیعه بر آن حکومت می کنند، رابطه خوبی نداشته است.
    با توجه به خصومت عقیدتی نظام حکومتی ایران و رژیم طالبان در افغانستان، برخی کارشناسان امور بین الملل دولت جمهوری اسلامی در ایران را برنده استراتژیک سرنگون شدن حکومت طالبان توسط آمریکا در سال 2001 میلادی می دانند.

    مذاكرات دولت افغانستان با طالبان آغاز ميشود

    مذاکرات افغانستان و طالبان آغاز می شود
    وزارت خارجه افغانستان تایید کرده که دولت افغانستان و گروه طالبان، برای پایان دادن به نا امنی ها در این کشور، پشت میز مذاکره قرار خواهند گرفت.
    رنگین دادفر اسپنتا، وزیر خارجه افغانستان، این اظهارات را در بازگشت از یک سفر رسمی از پاکستان، در کابل بیان کرد. پیش از این، آقای اسپنتا از عربستان سعودی دیدن کرده بود.
    آقای اسپنتا گفت که هنوز محل و تاریخ دقیق برگزاری مذاکرات میان دولت افغانستان و طالبان مشخص نشده است اما او گفت که در این زمینه کارهایی صورت خواهد گرفت.
    در هفته های اخیر بحث مذاکرات میان دولت افغانستان و گروه طالبان که گفته می شود با میانجیگری عربستان سعودی صورت می گیرد، در رسانه ها بسیار داغ بوده است.
    پیش از این، شماری از مقامات افغان در یک بازدید غیررسمی از عربستان سعودی، در یک گردهمایی با میزبانی ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی شرکت کردند، جایی که در آن مقاماتی از کشور پاکستان نیز حضور داشتند.
    گزارشهای منتشر شده حاکیست که در این گردهمایی، بحث هایی در مورد چگونگی آغاز مذاکرات صورت گرفته است.
    'تعیین محل'
    وزیر خارجه افغانستان می گوید در این نشست، مقامات افغان، به نمایندگی از دولت این کشور شرکت نداشتند، بلکه این یک نشست غیررسمی بوده است.
    پیش شرطآقای اسپنتا گفت خروج نیروهای خارجی به عنوان پیش شرط آغاز مذاکرات، برای افغانستان قابل قبول نیستبا این حال، آقای اسپنتا تایید کرد که مذاکراتی میان دولت افغانستان و طالبان برگزار خواهد شد.
    او گفت: "اینکه دومین بخش از این گفتگوها در کدام شهر صورت می گیرد، تا حالا معلوم نیست. مسئولیت ما این است و ما آماده هستیم که این مذاکرات را ادامه دهیم. در این مورد، هیات غیررسمی و غیردولتی که از سوی افغانستان رفته بود، در مشوره با مقامات سعودی محلی را برای ادامه این گفتگوها تعیین خواهند کرد."
    طالبان تا حالا در این مورد ابراز نظری نداشته اند. اما سخنگویان این گروه در گذشته گفته بودند که آغاز مذاکرات با دولت افغانستان برای ترک جنگ، نیازمند خروج فوری نیروهای بین المللی از افغانستان خواهد بود.
    اما وزیر خارجه افغانستان در کنفرانس خبری خود گفت که "خروج نیروهای خارجی از افغانستان، هرگز به عنوان پیش شرطی برای آغاز مذاکرات با طالبان پذیرفته نخواهد شد."
    آقای اسپنتا گفت: "زمانی که ما برای دفاع از خاک خود آمادگی لازم داشته باشیم، نیازی به حضور نیروهای بین المللی نیست. زمانی که تروریسم نابود شود و امنیت در افغانستان تامین شود، نیروهای خارجی از افغانستان دوباره به خانه های خود می روند و این آرزوی ما هم هست، اما این موضوع، به عنوان یک پیش شرط، برای افغانستان قابل قبول نیست."
    وزیر خارجه افغانستان پیش از این، از تلاشهای کنونی برای مذاکره با طالبان انتقاد کرده و گفته بود که مذاکرات برای پایان نا امنی در افغانستان، تنها در صورتی نتیجه خواهد داد که افغانستان از یک موضع قوی سیاسی وارد عمل شود
    BBC